sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Ei vastaa sanaakaan, mutta silmät tulta lyöden

Hän hymyili junaan tullessaan, näpytteli sormiaan reisiään vasten musiikin tahdissa. Saako tähän istua, hän kysyi kaljupäiseltä mieheltä ja mies nyökkäsi hänelle. Tyttö heittää laukkunsa toiselle penkille ja vilkuilee ympärilleen. Nukkuva nainen, jolla mukana pieni omaisuus. Menossa kaverilleen yöksi, pitkästä aikaa tapaamaan vanhempiaan? Mies, joka istuu jäykästi ja tuijottaa ikkunasta pihalle. Onko hänen olonsa tukala vai onko hän hermostunut? Tyttö kääntää katseensa ja tuijottaa edessään olevaa seinää. Häntä alkaa yhtäkkiä naurattaa, kun toinen kuulokkeen napeista tippuu korvasta. Mutta hän pidättelee nauruaan, hymyilee vain tyhmän näköisenä.
Rutistaa otsaansa ja miettii, onko hänen asuvalintansa jotenkin erikoinen tähän säähän. Kaikki muut näyttävät kaivaneen vaatekaapista shortsit, kun tyttö taas on kääriytynyt farkkuihin ja nahkatakkiin. Mutta kun minulla oli kylmä, hänen tekisi mieli sanoa jokaiselle vastaantulijalle ja näin selittää, miksei hänellä ei ole kaunista kukkapaitaa päällä ja puoleen reiteen olevaa hametta. Mutta en minä kyllä käytä edes kukkapaitoja tai hameita, tyttö mietiskelee kävellessään katua pitkin punaista laukkua kantaen. Laukku on itseasiassa aika tarpeeton, mutta hän tuntisi olonsa orvoksi ilman sitä. Ja mitä käsillä sitten pitäisi tehdä, jos laukkua ei olisi? Heiluttaa sivuilla, laittaa takin taskuihin?
Hän juoksee sateessa eteenpäin ja musiikki pauhaa. Hänen ajatuksensa ovat täydessä selviydessä ja hän tuntee olonsa itsevarmaksi. Tyttö oli miettinyt, että haluaako hän lähteä lenkille sateeseen, ja oli tyytyväinen, että päätti lähteä. Sadepisarat kastelevat hänen kehoaan ja hän ikään kuin juoksee niitä karkuun. Jos sadepisaroita edes voisi juosta karkuun, tyttö naurahtaa mielessään. Hän on täysin yksin, missään ei näy yhtäkään ihmistä. Niin kuin ylipäätään täällä tuppukylän maantiellä muka ihmisiä näkyisi. Tietenkin välillä autoja on mennyt ohi, mutta nyt nekin ovat menneet piiloon sadetta. Mutta tyttö on vain tyytyväinen rauhasta ja kiihdyttää vauhtiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti