lauantai 16. marraskuuta 2013

Mielin määrin kahvii ja tupakkaa

Ajattelin nyt kertoa tupakoinnin itsekkyydestä. Jotkut varmaan myöntelevät heti, joillakin voi taas olla kysymysmerkki, joka viestittää, mitä tarkoitat ? Selitän hieman. Joskus kun juttelet tupakoivan ihmisen kanssa, ja kyselet heidän tupakoinnistaan, he voivat tokaista vain, että itseni tässä vain pilaan. Osa ei tähän vetoa kyllä, mutta muutamat ovat minullekkin tätä sanoneet. Pilaat vain itsesi ? Oletko täysin varma nyt asiasta. Ajatellaanpa pidemmälle.
Leikitään nyt, että olet polttanut 17 vuotta. 13-vuotiaana aloitit ja kolmekymppisenä lopetit, sillä huomaat olevasi raskaana. ( käytän siis naisesimerkkiä, jonka kaikki nyt kyllä jo tajusivat ) Lapsesi syntyy ja kaikki on hyvin. Olet tahdonvoimallasi päässyt kokonaan irti tupakasta. Mutta tupakointi on tehnyt jotain vaikutuksia kehoosi. Jospa sinulla on mennyt esimerkiksi. kolme elinvuotta jo pois. Mitä jos sinä kolmen vuoden aikana lapsesi saisivat omat lapsensa. Mutta et näkisi heitä, koska olisit kuollut. Lapsesi voisivat olla pettyneitä. Tai jos poltat lastesikin aikana, viet heiltä paljon pois. Et jaksa juosta heidän kanssaan jalkapallon perässä, lapsien kaverit luulevat sinua vanhemmaksi ja ihmettelevät kuulessaan oikean ikäsi. Lapsiasi hävettää, miksi äidin pitää polttaa. Mutta teini-ikään tullessaan he ovat iloisia, nyt voin pölliä äidiltäni tupakkaa. Ja siitä se lähtee.
Tietenkin myös polttajat vahingoittavat myös muita ihmisiä, he voivat pakottaa heitä haistamaan tupakansavua, joka menee heidän keuhkoihinsa hengittäessä. Passiivista tupakointia siis. Näytät myös mallia muille, muutkin polttavat niin miksen minäkin saisi. Ja kierre voi jatkua. Tapat ihmisiä, jotka joutuvat keräämään tupakkaasi tarvittavia aineiksia. He keräävät niitä kasveista ja tekevät töitä, että sinä saisit tapattaa itseäsi. Joten on aika säälittävää selittää, että pilaisit vain itsesi. Pilaat muitakin.

Tarkoitukseni ei ollut ärsyttää eikä tietoni välttämättä mitään parhaimmasta päästä ole. En tiedä mitä vaikutuksia esim. 17 vuoden tupakoinnilla on. Kyllä tiedän, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkot rupeavat puhdistumaan, maku-ja hajuaisti paranee, ym. Mutta kyllä jotain peruuttamattomia asioita on varmasti tapahtunut. Enkä yritä saada ketään lopettemaan, en minä siihen pystyisi. Eli tämä ei ollut mikään luento tupakoinnin lopettamisesta. Kerron vain sen itsekkyydestä ja annoin vain aplodit niille, jotka eivät polta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti